De koffer

De koffer

Ik maak deze koffer als opdracht voor mijn opleiding, omdat we moesten leren om een koffer met een zwaluwstaartverbinding te maken. En omdat ik de opleiding meubelmaker doe.

Ik maak mijn koffer in periode 2 van oktober tot eind december 2014. We werken er drie dagen aan van lessen van 5 uur. Zo’n soort koffer heb ik daarom ook nooit eerder gemaakt. Dit is ook mijn eerste opleiding in het hout.

Deze koffer maak ik in de praktijklessen. Met vaktheorie krijgen wij bijvoorbeeld les over soorten lijm en soorten verbindingen (openzwaluwstaart verbinding of een gesloten verbinding).

Mijn praktijk docent is Hans Lucker. Hij geeft mij les over hoe ik de koffer moet maken.

Ik vind dit echt een nuttige opdracht, omdat je veel nieuwe technieken leert en met nieuwe apparaten leert werken. We leren hoe we zwaluwstaarten moeten maken en hoe we moeten fineren. Zo hebben we ook moeten leren frezen en de koffer door midden te laten zagen. Dus alles is een goed

leerproces.

Ik vind mijn koffer zelf redelijk goed er zijn natuurlijk nog wel wat verbeter puntjes.

We mochten aan het begin van de periode een houtsoort uitkiezen voor onze koffer en dat waren: Eiken, beuken en mahonie. Ik koos zelf voor eiken, omdat ik het zelf erg mooi hout vond.  Het is alleen niet het lekkerst om mee te werken, maar ik vond dat wel een uitdaging.

Eiken is een erg hard houtsoort wat snel splijt en snel breekt als je iets fout doet. Ik heb zelf wel een best mooi stuk eiken gekozen, want dat van mij was mooi kwartiers gezaagd. Kwartiers gezaagd is dat de nerven mooi horizontaal lopen.

Ik heb goed geleerd hoe je met eiken moet werken en ik werk daarom ook wat preciezer met hout. Ik heb voorheen namelijk alleen nog maar met beuken gewerkt dus dit was weer heel anders voor mij.

We hebben aan het begin van de 2de periode dit ontwerp gehad van ons praktijk docent Hans. We hebben ook niet met tekenen deze koffer hoeven tekenen. De afmetingen waren ook al bepaald: de koffer moest 400 mm bij 500 mm worden. Niet iedereen heeft dezelfde afmetingen, omdat sommige een paar keer hun zwaluwstaarten opnieuw moesten maken. Het aftekenen en het uitsteken van de zwaluwstaarten ging erg goed, maar er zaten hier en daar wel een paar spleetjes. Het precies op maat maken vond ik nog wel erg moeilijk. Nadat de koffer helemaal in elkaar kon, moest ik een sponning slaan aan de onderkant en bovenkant van mijn planken, omdat daarin mijn deksel kwam te liggen. De deksel en de onderkant van de koffer moesten we uit plaatmateriaal uitzagen en dit ging best wel goed. Daarna moest ik op het plaatmateriaal gaan fineren. Na het fineren moest ik het plaatmateriaal helemaal op maat zagen anders paste het niet in de koffer. Toen het plaatmateriaal op maat was heb ik de deksels in de koffer moeten lijmen met behulp van lijmklemmen. Toen de lijm gedroogd was, heb ik de koffer doormidden mogen zagen. We moesten twee kanten helemaal doorzagen en de andere twee kanten moesten we 1 mm laten staan. Dit moest, omdat anders tijdens het zagen een deel tussen de zagen kan vallen als hij door midden gezaagd wordt. Daarna heb ik de koffer zelf deels nog met de hand weg moeten zagen. Toen dat gebeurd was, heb ik de boven -en de onderkant gelijk moeten schaven, want anders konden de twee delen niet goed opelkaar. Daarna mocht ik het slot aftekenen en het slot erin frezen. Er moesten ook borglatjes in mijn koffer gemaakt worden en de latjes moest ik zelf machineren in de machinalen. Toen ik de latjes af had, heb ik die in mijn koffer moeten lijmen. Daarna heb ik alleen gaatjes dicht moeten voegen met voegmiddel en daarna mijn hele koffer geschuurd met de schuurmachine. Toen ik hem helemaal had afgewerkt, mocht ik hem in de olie zetten.

Ik vond het erg leuk om de koffer te maken. Sommige dingen vond ik in het begin nog wel erg lastig zoals: de zwaluwstaarten maken. Ik heb ook erg veel nieuwe dingen geleerd; fineren, frezen, sponning maken en een slot ergens in zetten, maar ook heel nauwkeurig werken. Het maken van de zwaluwstaarten en het fineren was voor mij ook de eerste keer hoewel het fineren voor de eerste keer nog best goed ging. Het tempo wat ik had was niet zo heel snel, want ik moet nog best veel leren in de praktijk. Ik kon wel goed plannen met wat ik nog allemaal moest doen.

De begeleiding vond ik niet altijd even goed, want iedere praktijkdocent heeft een eigen manier van hoe iets moet en dat kan soms nog wel eens voor verwarring zorgen.

Ik ben zelf erg blij met mijn eindresultaat en ik heb de koffer ook afgekregen. Er zijn natuurlijk nog wel wat verbeterpuntjes, maar dat komt van zelf wel als ik meer ervaring krijg in dit vak. De kwaliteit van mijn koffer is ook erg goed en mijn koffer sluit ook erg goed. 

Materialen:

Eiken, noten (fineer), purperhart (fineer), scharnieren, schroefjes, slot, sleuteltje, tape, olie, scherpe potlood en voegmiddel.

Gereedschappen:

Blokschaaf, kophoutschaafje, beitels, houten hamer, lijmtangen, klosjes, zaag, meetlint, blokhaak, schroevendraaier, boormachine, lijm, schuurmachine, schuurpapier, kruishout, lijmkwastje en stanleymes.

Machines:

Van dikte bank, vlakbank, formaatzaag en de frees. 

Mijn gouden tip voor de eerstejaarsleerlingen is:

Wees geconcentreerd op je eigen werk en als er wat fout gaat, ga dan naar de docent toe. Anders loop je later achter je eigen fouten aan en dat is erg zonde van je werkstuk en van je tijd die je eraan besteed.