Examenmeubel ‘Het schoenenkastje’

Examenmeubel ‘Het schoenenkastje’

Voordat ik begon aan niveau 4 heb ik eerst niveau 2 behaald op het HMC te Amsterdam. Hieronder ziet u foto’s van mijn eindexamen werkstuk van niveau 2. Ik had zes weken de tijd om het meubel helemaal te maken. Het meubel mocht ik zelf ontwerpen, maar er zaten bepaalde eisen aan. Er moest een draaiend of schuivend deel inzitten en minimaal 2 verbindingen. Ik heb gekozen voor een deurtje in mijn meubel en als verbindingen heb ik gekozen voor de lamello verbinding en de domino verbinding. Ik heb gekozen voor een bepaalde schuinte in het onderstel en de domino verbinding verstevigt het onderstel. De romp is gemaakt van eikenhout, hiervoor heb ik een houtverbredingen moeten maken. Het deurtje is van gefineerd MDF en daaromheen zitten herlijsten. De inliggende planken zijn ook van gefineerd MDF en aan de voorkant van de planken zit een herlijst,  zodat je het MFD niet meer ziet. Ik heb het kastje afgewerkt met monocoat white wash 5%. Ik ben geslaagd met dit meubel van niveau 2 en ik ben zeer tevreden met het eindresultaat.

Dit jaar zit ik in mijn eindexamen jaar. Dus dat betekent dat ik een eindmeubel moest ontwerpen. Ik heb gekozen voor een smalle schoenenkast voor in de gang/hal. Mijn ouders waren mijn opdrachtgevers. Het leuke aan deze kast is dat hij schuine poten heeft en een beetje een jaren 70/80 stijl heeft. Ik ben erg blij met wat ik gemaakt heb en  vind het daarom ook erg leuk dat dit kastje bij ons in huis komt te staan.

Ik heb een schoenenkast gemaakt voor bij ons in de gang/hal. Aangezien onze hal smal is, mocht het kastje niet te diep worden. Zelf heb ik er voor gekozen om er schuine poten onder te maken. Dit was ook wel een beetje een uitdaging. Ik heb mijn kastje van eikenhout gemaakt, omdat ik en mijn ouders dit een erg mooie houtsoort vinden. Daarnaast heb ik hem ook in de white wash gezet, omdat in ons huis de meubels een witte uitstralingen hebben.

 Eerst heb ik het meubel met de hand moeten schetsen, zodat je een beetje een idee hebt van het meubel. Daarna heb ik het meubel in drie aanzichten moeten tekenen en zo zie je alle aanzichten. Vervolgens moest ik van de PO docent een goedkeuring krijgen om hem op de computer te mogen tekenen in 3D in Ironcat. Als je hem in 3D had getekend dan mocht je hem in 2D tekenen, zodat je hem in een tekening kon verwerken met allemaal maten. Daarna ging je een maatstaaf maken om te zien welke onderdelen welke maten hebben. Vervolgens moest je een planning uitschrijven om te kijken of je het zou redden in de tijd dat je kreeg van school om je meubel te kunnen maken. Je moest ook een prijsberekening maken om te zien hoeveel het allemaal zou kosten. Als je dit allemaal af had, moest je dit weer inleveren bij je docent. Als de docent alles had goedgekeurd mocht je eindelijk beginnen aan je meubel.

Nadat al mijn tekeningen goed waren gekeurd, mocht ik beginnen in de praktijk. Als eerst ben ik bij Joop in de houtstek mijn hout gaan kopen. Vervolgens ben ik al mijn hout gaan schulpen, vlakken, op bruto dikte maken en afkorten. Daarna ben ik houtverbredingen gaan maken voor mijn romp van mijn meubel. Toen alles was opgedroogd, heb ik alles op netto maat afgekort en alles op de juisten dikte gemaakt. Daarna ben ik mijn gaten gaan boren voor mijn legplanken.  Vervolgens kon ik mijn romp aftekenen om te gaan lamelloen. Een van mijn examenopdrachten was mijn romp lijmen. Dus deze taak weer volbracht. Toen mijn romp gelijmd was, ben ik MDF op bruto maat gaan zagen en al mijn fineer gaan snijden, zodat alles gefineerd kon worden.  Ik heb beneden alles in de pers gedaan in de machinale. Vervolgens ben ik mijn romp gaan schuren. Toen alles in de pers was geweest, ben ik de overige fineerstukken af gaan snijden en al het gefineerde MDF op bruto maat gaan zagen. Daarna kon ik dit allemaal schuren. Om het gefineerde MDF moeten herlijsten, omdat je anders de kopse kanten van het MDF ziet. Dus ben ik massieve stukken hout gaan schulpen en zagen. De massieve stukken hout heb ik om het MDF geplakt. Om mijn deurtje en legplanken zitten herlijsten. Vervolgens ben ik alles gaan schuren. Toen het allemaal geschuurd was, heb ik in mijn deurtje potscharnieren gefreesd en in mijn deurtje bevestigd. Daarna heb ik mijn deurtje aan mijn romp gemaakt en het afgehangen. Nu kon ik beginnen met mijn onderstel. Ik heb als eerst alles weer geschulpt, gevlakt, op dikte gemaakt, afgekort en aan mijn poten 45 graden gezaagd. Toen dat klaar was kon ik mijn onderstel helemaal lijmen. Vervolgens heb ik achter mijn deurtje magneetjes geschroefd, zodat mijn deurtje goed dicht valt. Ik heb mijn legplanken in mijn kastje gepast. Mijn onderstel was droog en ik kon mijn onderstel nu bevestigen onder mijn romp van mijn kast. Nu waren alle onderdelen af en bevestigd aan mijn meubel en kon alles goed geschuurd worden. Daarna heb ik alles afgestoft en alles afgenomen met een doekje, zodat er geen stof meer op mijn meubel zat. Nu kon ik proefstukjes maken voor de olie. Daarna heb ik alles geolied. Dit moest twee keer gebeuren.      

Ik vond dat het allemaal erg goed ging. Er zijn wel wat dingetjes wat beter of mooier kon, maar ik ben zeer tevreden. Bij mijn onderstel kon ik bijvoorbeeld beter nadenken hoe ik hem nog beter kon lijmen. Met het oliën had ik beter wat onderdelen er af kunnen schroeven en mijn onderstel even los kunnen halen. En in sommige hoekjes nog meer aandacht kunnen besteden. Maar op zich ging alles goed. Ik heb alles ook op tijd afgekregen.    

Ik heb geleerd nog preciezer te oliën, omdat de white wash heel erg snel vlekt dus je moet alles helemaal goed uitsmeren. Verder heb ik geleerd hoe ik een schuine onderstel moet maken. Ik vind het een erg geslaagd meubel en ik hoop dat ik slaag. Verder vond ik het erg leuk om dit meubel te maken en dat hij ook bij ons in huis mag pronken.