Kastje Bergerac

Kastje Bergerac

Het kastje Bergerac was ook een opdracht van school. Het kastje zelf kun je helemaal uit elkaar halen dus hij is helemaal demontabel. In het kastje zitten ook blum scharnieren en de plintenbak is in verstek gemaakt met lamello’s. Het kastje is gemaakt van MDF en de herlijstjes zijn gemaakt van mahonie. Vervolgens is hij in de olie gezet. Door dit kastje te maken heb ik geleerd hoe ik de deurtjes moet afstellen,  een kastje demontabel moet maken, versteken zaagt, herlijsten moet plakken en hoe je de lamellomachine moet gebruiken. De werktekening heb ik bij deze opdracht ook zelf opnieuw moeten namaken.

We hebben eerst MDF en massief hout moeten kopen, je mocht zelf kiezen wat voor massief hout je wilden. Vervolgens moest ik berekenen hoe ik het uit het MDF moest zagen. Daarna heb ik eerst het dekblad, de romp en het plankje op bruto maat uitgezaagd. Toen ik dat had gedaan moest de romp op netto maat gezaagd worden. Vervolgens moesten we de gaten van de clamexen aftekenen en ze in frezen. Daarna moest ik de gaten voorboren voor de clamexen en kijken of de romp haaks in elkaar zat. Vervolgens moesten we de romp uit elkaar halen en een sponning in de achterkant slaan voor het achterschot. Toen de sponning er in zat kon ik in de zijkanten van de romp de gaten maken om de plank er in te hangen. Daarna heb ik weer de romp in elkaar moeten zetten en de deurtjes moeten berekenen om de deurtjes, dekblad en het plankje op netto maat te zagen. Als eerst had ik de herlijsten gemachineerd en op de romp bevestigd. Toen de deurtjes, denkblad en het plankjes op netto maat waren heb ik de herlijsten die er om heen moesten er om heen gemaakt en gelijmd. Vervolgens heb ik de herlijsten gelijk moeten maken met de kanttex. Daarna heb ik gaten moeten maken in de deurtjes voor de blomschanieren, en de deurtjes moeten afhangen. Toen heb ik de plintbak met verstek moeten zagen en met de clamex de gaten in moeten frezen. Daarna heb ik hem kunnen lijmen. Vervolgens heb ik alleen onderdelen geschuurd met de schuurmachine. Daarna heb ik het dekblad en de plintbak aan de romp bevestigd. Toen dat klaar was heb ik de deurtjes er goed in kunnen maken en de plank er in kunnen leggen en hem kunnen oliën. 

Ik heb geleerd hoe ik een kastje maak en hoe ik de cantex kan gebruiken als ik de herlijsten gelijk moet maken met het MDF. Ook heb ik dat deels gedaan met mijn handschaaf. De achterwand kon nog wel beter gemonteerd worden.