Kruk Antoinette

Kruk Antoinette

Voor de kruk Antoinette kreeg ik van school een werktekening. Aan deze kruk mochten wij zelf geen aanpassingen doen. Ik moest ook de kruk natekenen in Ironcad. Hieronder ziet u ook mijn werktekening. Hierdoor leerde ik weer meer over het tekening lezen. Bij deze opdracht was het belangrijk dat ik leerde werken met de dominofrees en hoe we dat moesten aftekenen. Daarnaast heb ik ook geleerd om met de bovenfrees te werken. U kunt dat zien aan het sierrandje van mijn blad. Voor het blad heb ik ook een houtverbreding moeten maken. Door deze opdracht leerde ik hoe ik een kleine tafel moest maken.

Eerst moesten wij hout kopen. Vervolgens heb ik het de poten en de regels op bruto maat gezaagd. Daarna heb ik de poten en de regels op netto maat gemaakt. Vervolgens heb ik de sponning geslagen in de regels. Toen ik dat had gedaan heb ik bij de poten en de regels afgetekend en ze met de dominofrees ingeboord. Daarna heb ik bij de poten een verjonging gemaakt dat moest eerst door de schulpzaag en daarna langs de frees. Toen dat klaar was heb ik de domino’s gepast en aangepast. Vervolgens moest ik de binnen kant schuren en daarna kon het onderstel gelijmd worden. Toen de lijm aan het drogen was ben ik begonnen met het tafelblad. Dit moest eerst op bruto maat gezaagd worden. Vervolgens heb ik mijn blad in de lijm gezet en mijn onderstel uit de lijm gehaald. Daarna ben ik het onderstel gaan schuren. Toen het blad uit de lijmklemmen gehaald kon worden heb ik het blad op nettomaat gemaakt. Vervolgens heb ik de mal gemaakt om mooie ronde zijkanten te kunnen maken met de boven frees. Daarna heb ik met een ander freesje een sierkantje er aan gemaakt. Dit ging niet helemaal goed want het freesje ging stuk toen ik aan het frezen was. Toen heb ik hem aan 1 kant schoon gezaagd en met een ander soort freesje er over heen gegaan. Nu zij de sierkanten even goed wel mooi geworden. Daarna heb ik het blad aan het onderstel gemonteerd en vervolgens alles helemaal geschuurd. Toen ben ik met een vochtig doekje over mijn werk gegaan om hem daarna weer te schuren. Zo komt de nerf meer omhoog en kan de olie beter intrekken. Vervolgens heb ik hem geolied.

Het viel best mee alles ging bijna goed behalve met de bovenfrees omdat mijn freesje stuk ging ter wel ik aan het frezen was. Ik liep goed op schema en ik heb alles ook binnen de tijd behaald.