Meesterstuk

Meesterstuk

Voor mijn meesterstuk ben ik opzoek geweest op internet en in het studiecentrum. In het studiecentrum vond ik uiteindelijk een Nordic Design boek. In dat boek stonden meubels van byKATO. Ik ben door hun geïnspireerd, en daarom lijkt mijn meubel heel erg op een van hun meubels. Vervolgens ben ik begonnen met te schetsen. Gelukkig waren mijn schetsen in een keer goed gekeurd en mocht ik beginnen op de computer. Op school gebruiken wij Ironcad om onze meubels te tekenen en te ontwerpen. Nadat ik mijn meubel in Ironcad getekend te hebben ben ik begonnen met de werkvoorbereiding te schrijven en een redering te maken. 

Nu kon ik beginnen in de praktijk. De periodes zijn verspreid over anderhalf jaar. Om de periode moet ik ook op stage dus moest ik goed nadenken over hoe ik de periodes ging indelen. Ik heb er voor gekozen om te beginnen met het onderstel. In het onderstel zitten halfhoutsverbindingen, slisverbidingen en verstekken. Het onderstel wordt gemaakt van notenhout. 

In de praktijk ben ik begonnen met als eerst wat proefjes te maken op de pennenbank voor mijn slisverbinding. Nadat ik het eindresultaat goed vond kon ik beginnen met mijn hout grof te machineren. Nu kon ik alles voor het echt met de pennenbank slaan. Al mijn poten waren nu passen dus kon ik ze schuren en lijmen. 

Nadat de poten af waren kon ik beginnen met de halfhoutsverbinding in mijn onderstel. Die ben ik uitgaan zagen op de formaatzaag. Toen ben ik begonnen met verstekken te zagen, die konden vervolgens ook gelamellod worden. Nu kon de binnenkant van mijn onderstel ook gelijmd worden. Nadat dat droog was kon ik mijn hele onderstel lijmen

Nadat mijn onderstel gelijmd was en volledig geschuurd heb ik een afspraak gemaakt met Marcel om een cursus spuiten te gaan doen. Het onderdeel spuiten heb ik nodig voor de schuifdeuren en de ladefronten van mijn meubel. Nu kon ik beginnen met zijn schuifdeuren te gaan zagen. Mijn schuifdeuren worden van MDF gemaakt en vervolgens dus gespoten. Ik heb er wel voor gezorgd dat de schuifdeuren nog niet op netto lengte zijn omdat ik nog niet ben begonnen met mijn romp. Mijn romp wordt de volgende periode gemaakt. De laatste periode van ons meesterstuk begin ik pas met het spuiten van de deurtjes. Ook deze periode heb ik mijn speciale bewerking examen behaald. Hiervoor heb ik een dubbele slisverbinding moeten maken.