Meesterstuk

Meesterstuk

Voor mijn meesterstuk ben ik opzoek geweest op internet en in het studiecentrum. In het studiecentrum vond ik uiteindelijk een Nordic Design boek. In dat boek stonden meubels van byKATO. Ik ben door hun geïnspireerd, en daarom lijkt mijn meubel heel erg op een van hun meubels. Vervolgens ben ik begonnen met te schetsen. Gelukkig waren mijn schetsen in een keer goed gekeurd en mocht ik beginnen op de computer. Op school gebruiken wij Ironcad om onze meubels te tekenen en te ontwerpen. Nadat ik mijn meubel in Ironcad getekend te hebben ben ik begonnen met de werkvoorbereiding te schrijven en een redering te maken. 

Nu kon ik beginnen in de praktijk. De periodes zijn verspreid over anderhalf jaar. Om de periode moet ik ook op stage dus moest ik goed nadenken over hoe ik de periodes ging indelen. Ik heb er voor gekozen om te beginnen met het onderstel. In het onderstel zitten halfhoutsverbindingen, slisverbidingen en verstekken. Het onderstel wordt gemaakt van notenhout. 

In de praktijk ben ik begonnen met als eerst wat proefjes te maken op de pennenbank voor mijn slisverbinding. Nadat ik het eindresultaat goed vond kon ik beginnen met mijn hout grof te machineren. Nu kon ik alles voor het echt met de pennenbank slaan. Al mijn poten waren nu passen dus kon ik ze schuren en lijmen. 

Nadat de poten af waren kon ik beginnen met de halfhoutsverbinding in mijn onderstel. Die ben ik uitgaan zagen op de formaatzaag. Toen ben ik begonnen met verstekken te zagen, die konden vervolgens ook gelamellod worden. Nu kon de binnenkant van mijn onderstel ook gelijmd worden. Nadat dat droog was kon ik mijn hele onderstel lijmen

Nadat mijn onderstel gelijmd was en volledig geschuurd heb ik een afspraak gemaakt met Marcel om een cursus spuiten te gaan doen. Het onderdeel spuiten heb ik nodig voor de schuifdeuren en de ladefronten van mijn meubel. Nu kon ik beginnen met zijn schuifdeuren te gaan zagen. Mijn schuifdeuren worden van MDF gemaakt en vervolgens dus gespoten. Ik heb er wel voor gezorgd dat de schuifdeuren nog niet op netto lengte zijn omdat ik nog niet ben begonnen met mijn romp. Mijn romp wordt de volgende periode gemaakt. De laatste periode van ons meesterstuk begin ik pas met het spuiten van de deurtjes. Ook deze periode heb ik mijn speciale bewerking examen behaald. Hiervoor heb ik een dubbele slisverbinding moeten maken.

Nadat ik weer terug kwam van stage mocht ik weer verder met het maken van mijn examenmeubel. Ik ben begonnen om de romp te machineren en heb vervolgens mijn plaatmateriaal gefineerd. Daarna kon ik beginnen met mijn herlijsten te plakken en al mijn frees bewerkingen te maken in de romp van mijn kast.

Nadat ik al mijn freesbewerkingen in mijn kast had gemaakt kon ik alles gaan frezen met de lamellofrees en dominofrees. Nu kon ik alles gaan passen

Alles paste. Nu kon ik gaan lijmen. Helaas kon ik niet alles in één keer lijmen en moest dit daarom ook in delen doen. Als eerst heb ik mijn romp gelijmd. Vervolgens kon ik mijn staanders in de romp van mijn kast lijmen. Nadat alles gelijmd was kon ik gaan beginnen met het weghalen van lijmplekken. Nu was ik eindelijk zo ver om mijn ladegeleiders in mijn kast te maken. Vervolgens kon ik ook beginnen aan mijn lades. Ik heb ze eerst helemaal gemachineerd en vervolgens kon ik er zwaluwstaarten in gaan maken. 

Nadat mijn lades volledig klaar waren en alles geschuurd was kon mijn onderstel onder mijn kastje. Vervolgens ben ik begonnen aan mijn schijfdeuren. Ik moest mijn rails in mijn kastje zetten en het rol systeem in mijn deuren maken. Nadat dat klaar was kon ik mijn deuren en ladefronten gaan rollen in verschillende kleuren. Nu waren de deuren en ladefronten klaar en konden ze in mijn kastje bevestigd worden. Al mijn onderdelen waren af dus dat betekent dat ik alles kon schuren en vervolgens kon gaan oliën. 

Ik ben ontzettend blij met het eindresultaat. Ik hoop dat ik met dit meubel mijn opleiding met succes kan afronden.