Replica

Replica

De replica is een samenwerkingsopdracht. De doel van deze opdracht was om een meubel wat je inspireert na te maken. Wij hebben gekozen voor het kastje wat je hieronder ziet. Je ziet hier ook mijn schetsen en mijn rendering die wij bij ons verslag moesten inleveren. Het kastje is gemaakt van notenhout. De lades zijn gemaakt van half verdekte zwaluwstaarten en aan de poten zitten speciale rondingen. Het blad wordt met de CNC gedaan, want hier zit ook een ronding aan. Ik vind dit zelf een erg leuke en leerzame opdracht en een goede voorbereiding voor het meesterstuk.

Hier zie je de schetsen van PO (tekenen).

Na de werkvoorbereiding zijn wij hout gaan inkopen bij de Fijnhout in Amsterdam. In de praktijk zijn wij als eerst begonnen met de tekening 1:1 uit te printen en een mal te maken voor de poten. Daarna zijn wij begonnen met de poten en de zijpanden grof te machineren. En natuurlijk ook de regels voor de voor -en achterkant.

Nadat alles gemachineerd was, zijn wij begonnen met de houtverbredingen te lijmen en de poten en de regels te dominoën. Alle domino's zaten nu in de poten. Nu kon er aan de poten een ronding gemaakt worden.

Nu zat er aan de poten een ronding zat en de zijpaden waar gelijmd konden deze twee onderdelen ook aan elkaar bevestigd worden. Daarna konden we gaan beginnen met de groeven frezen voor de schuifdeuren en de sponning voor de achterwand. Nadat alle onderdelen gefreesd waren en de andere onderdelen gelijmd waren konden we gaan beginnen met proef lijmen van het hele kastje. 

Vervolgens konden we gaan beginnen met fineren van de achterwand, de deurtjes en voor de lade bodems. Daarna zijn we verder gegaan met de deurtjes. We hadden de onderdelen van de deurtjes gemachineerd en alles geschuurd. Vervolgens kon het deurtje ook gelijmd worden. Er zitten ook kleinen latjes op de deurtjes die hebben vervolgens op de deurtjes bevestigd. 

Aan het blad zit een speciale ronding. Deze ronding hebben we met de CNC gemaakt. We hadden het blad met overmaat gemaakt en hier uit heeft de CNC het uitgefreesd. Nadat het blad klaar was konden we het blad en de hele romp van het kastje gaan schuren. En vervolgens de romp gaan lijmen.

Nu waren bijna alle onderdelen af. We moesten alleen nog de lades en de handgreepjes voor de lades. Vervolgens zijn we begonnen met het grof machineren van de lades. Nadat we dat gedaan hadden konden de zwaluwstaarten er aan. Dit hebben wij machinaal gedaan met een speciale geleiding en een bovenfrees. Alle zwaluwstaarten zaten er in en konden we de groeven gaan frezen voor de la achterkant en de la bodem. 

Nu konden we gaan beginnen met de handgreepjes. We hebben er voor gekozen om het gebogen deel in de handgreepjes met de CNC te laten uitfrezen. Aan de zijkanten zitten kleinen blokjes. Deze blokjes hebben we zelf gemachineerd en vervolgens bevestigd met een deuvel. 

Nadat alle onderdelen af waren konden we gaan beginnen met schuren. We gingen kijken of alle lijmvlekken weg waren en natuurlijk alle kantjes breken van het kastje. 

Alles was goed geschuurd en konden we gaan beginnen met wateren. Dit hebben wij gedaan zodat de houtvezel wat om hoog kwam en we dit weer weg konden schuren. Nadat dat klaar was konden we hem afstoffen en beginnen met oliën.

Onze docent van tekenen had ons aangeraden om mooie foto's te maken in het FAB lab. Dit hebben wij gedaan. We hebben zelf een soort studie moeten maken waar we zelf de foto's konden maken. 

Ik ben zelf er tevreden met het eindresultaat. De kastjes lijken heel erg op elkaar. De kastjes zijn er mooi geworden. Het was een erg leuke opdracht van school om een keer gedaan te hebben. We hebben ook ontzettend veel moeten onderzoeken om te kijken hoe het meubel in elkaar zat. 

De afbeelding hieronder ziet u het meubel wat wij hebben nagemaakt. Wij hebben alleen het blad aangepast.