Stoel onder de loep

Stoel onder de loep

Op school kregen we de opdracht om met elkaar een stoel uit elkaar te halen. Zo hebben we geleerd hoe de verbindingen in de stoel in elkaar zitten. Als opdracht kregen we de staak om hem te slopen en te onderzoeken. We begonnen eerst met de stoel te onderzoeken. Zit hij lekker, vind je de stoel mooi en wat zou je anders doen.

Het is een eiken eetkamerstoel met een gestoffeerde zitting, de voor en achterstijlen zijn redelijk fors, de achter stijlen zijn overhoeks geplaatst en aan de regels bevestigd, de zitting heeft een trapezium vorm, stoel heeft sporten en de Akerblomknik bevind zich op 12cm vanaf de zitting.

Het is opzich een sterke stoel je ziet dat die goed gebruikt is. Als je voorzichtig druk uitoefent of de verbindingen merk je dat die hun beste tijd gehad hebben ze beginnen los te komen. De afwerking is nog in een goede staat met uitzondering van een paar punten die door het gebruik beschadigd zijn. De stoffering is in een slechte staat door waarschijnlijk het vele gebruik. Het gewicht van onze stoel is 5kg.

De houtsoort die voor deze stoel is gebruikt is eiken.
Een aantal positieve punten van eikenhout zijn :
• Ideaal voor het buigen van hout
• Slijtvaste houtsoort
• Makkelijk te bewerken

Een aantal negatieve punten van eikenhout zijn:
• Het kan snel uitbreken

De stoel heeft een comfortabele zitting, de zitting bevind zich op een goede hoogte , de valling van de stoel is goed je schuift niet steeds van de stoel af, de stoel heeft een actieve houding,
de akerblomknik bevind zich precies op de goed plaats waardoor de stoel erg lekker zit en is daarom ook uitermate geschikt als eetkamerstoel.

Het slopen van de stoel hebben wij gedaan bij Charlotte haar vader op het werk, daar hadden we de ruimte en een goede bankschroef om de stoel te kunnen slopen.

Als eerste hebben we gekeken naar welke verbindingen er in de stoel zouden kunnen zitten en of de stoel lekker zat dit was het geval de Akerblom knik bevond zich op de juiste plaats.

Vervolgens hebben we gekeken naar hoe de stoel eruit zag vanuit alle kanten. De zitting was vanuit de onderkant vast geschroefd. Nadat we de stoel zo op het eerst oog hadden bekeken kwamen we tot de conclusie dat we dachten dat er pen en gat verbindingen in zouden zitten.

Vervolgens hebben we zitting eraf geschroefd en hebben we de stoel op de juiste wijze door gezaagd. Nadat we zitting eraf hadden gehaald viel ons op dat er een logo op de stoel zat we hebben niet kunnen achterhalen wat dit is of betekend.

Nadat we de stoel op de juiste wijze hadden doorgezaagd zijn we begonnen met meten hoeveel kg de rechter zijregel kan hebben. Het resultaat hebben we in een tabel gezet.


Gewicht in kg                       Uitleg 

3 kg                                         De verbinding komt los

5 kg                                         De verbinding begint te kraken

7 kg                                          De verbinding begint naar beneden te zakken

10 kg                                        De verbinding komt nog meer los te zitten

13 kg                                        De verbinding breekt los

Nadat we getest hadden hoeveel kg de rechter zijregel kon verdragen waren wij ook benieuwd hoeveel kg de linker regel samen met de linker sport kon verdragen. Dit hebben wij ook getest. We hebben daarvoor een stuk hout vast geschroefd aan de linker zijregel zodat we daar gewicht aan konden hangen.

Gewicht in kg Uitleg
13 kg Er gebeurde niks
17 kg Er gebeurde niks
20 kg Er gebeurde nog steeds niks
23 kg De emmer krijgt het zwaar
72 kg Niels gaat erop hangen de verbinding begint te kraken
80 kg Ali gaat erop hangen de verbinding komt een beetje los

De verbinding is niet gebroken, we hadden niet meer gewicht om aan de linker zijregel met sport te hangen. De verbinding met sport is gewoon onwijs sterk.

Wij hebben als meetgereedschap gebruik gemaakt van een weegschaal in kg. Op die weegschaal hebben we gewogen hoeveel gewicht we in de emmer hadden geplaats.

1,2 kg = 9,8 N. Dit word vaak afgerond naar 10 N. Dus 1 kg = 10 N. De stoel is 5 kg dus 50 N

 Linkerkant stoel                    Rechterkant stoel

3 kg x 10 = 30 N                    13 kg x 10 = 130 N

5 kg x 10  = 50 N                    15 kg x 10 = 150 N

7 kg x 10 = 70 N                     17 kg x 10 = 170 N

10 kg x 10 = 100 N                 20 kg x 10 = 200 N

13 kg x 10 = 130 N                 23 kg x 10 = 230 N

                                                  72 kg x 10 = 720 N

                                                  80 kg x 10 = 800 N

Onze mening over de sterkte van de verbindingen:

De verbindingen die wij aantroffen in onze stoel waren naar onze mening erg sterk en goed gemaakt.

Het duidelijkste verschil wat we aantroffen was het verschil in sterkte tussen de rechter zijregel zonder sport en de linker zijregel met sport. Het verschil was dat de linker zijregel met sport veel meer gewicht kan verdragen dan de rechter zijregel zonder sport. Wij hebben op deze stoel dan ook geen aanmerkingen de stoel is constructief goed samengesteld.

Wij vonden het erg leuk om deze proef te doen. Wij zijn er achter gekomen dat alleen de regel niet erg sterk is. De regel samen met de sport is wel ontzettend sterk. Wij hadden zelf nooit verwacht dat er zo veel gewicht aan kon hangen. De samenwerking erg goed met deze proef. In de stoel was inderdaad de pen en gat verbinding gebruikt. Dit hadden wij ook al wel verwacht. Dus als je een stoel maakt is het erg verstandig om sporten in je stoel aan te brengen want dan is je stoel een stuk sterker.