Tafel met lade

Tafel met lade

De tafel met lade heb ik gemaakt dat ik in het tweede leerjaar zat van niveau 2. Bij deze opdracht was de bedoeling dat je leerde hoe een tafel in elkaar hoort te zitten. We kregen een standaard tekening van school en deze mochten we zelf helemaal aanpassen naar ons eigen zin. Ik heb besloten om de tafel wat hoger te maken. 

Ik heb als eerst bij Joop mijn  hout en alle overige spullen gehaald. Vervolgens ben ik begonnen met afkorten, schulpen, vlakken en strijken voor mijn onderstel (poten, regels). Daarna ben ik mijn onderstel gaan frezen en de voorregel gaan maken waar mijn lade in komt. Het onderstel heb ik vervolgens gelijmd. Toen dat aan het drogen was ben ik mijn spullen gaan kopen voor mijn lade. Dit moest ook eerst afgekort, geschulpt, gevlakt en gestreken worden. Daarna ben ik mijn zwaluwstaarten gaan aftekenen. Daarna ben ik begonnen met het inzagen van mijn staarten en dit gaan uithakken en passend maken. Mijn lade paste in elkaar en ben ik mijn bodem voor mijn lade gaan zagen. De lade kon gelijmd worden. Vervolgens heb ik mijn geleiding in mijn onderstel gelijmd en de bladwerfels er in geschroefd. Nu kon ik beginnen met mijn blad te machineren. Dit moest ook eerst afgekort, geschulpt, gevlakt en gestreken worden.  Het blad kon ook gelijmd worden. Toen het blad droog was heb ik hem op netto maat gezaagd met de voormaatzaag. Vervolgens heb ik het blad op het onderstel bevestigd en mijn lade in de tafel gezet. Toen kon ik mijn tafel oliën.

Ik heb geleerd bij deze opdracht hoe ik een tafel moet maken. In de tafel moesten we ook precies uitmeten hoe de lade moest komen te zitten. Daarnaast moesten we ook kijken wat voor geleiding de lade zou krijgen. Ik heb er voor gekozen om de geleiding zo traditioneel te maken. Dit betekent dat ik zelf een loper, domplat en een slingerlat moest bevestigen en zelf maken. Dit was een leuke opdracht om een keer gedaan te hebben.